Boblefolie, også kjent som bobleplast, er et emballasjemateriale som er spesielt populært blant fagfolk. De mange luftboblene gir optimal beskyttelse for selv de mest skjøre produktene. Det gir dermed den beste bufferen mot støt. Hva kan du beskytte med dette materialet? Hva er den beste måten å pakke med boblefolie? Og hvilke typer boblefolie finnes på markedet? RAJAs emballasjespesialister gir svar på alle spørsmålene dine her.
1. Hva brukes boblefolie til?
Boblefolie er veldig populært for innpakning av produkter, og er en av de mest effektive måtene å beskytte produkter under transport. Når vi vet at pakker kan bli ristet kraftig flere ganger under transport, er god beskyttelse en nødvendighet. Skjøre produkter blir mye mindre følsomme for støt og vibrasjoner hvis de er pakket inn i boblefolie, og nettbutikker bruker det for eksempel ved innpakning av produkter som glass, porselen, parfymeflasker, gjenstander av tre eller bøker.
Boblefolie er også et godt materiale å bruke ved flytting. Folien har fordelen av å kunne tilpasse seg enkelt til enhver form. Takket være høy fleksibilitet kan du brette den i alle retninger, og den kan enkelt brukes til å pakke inn møbler, servise, bilder og lamper.
2. Hvordan bør jeg pakke med boblefolie?
Bør du peke boblene i folien innover eller utover for å beskytte produktene dine? I motsetning til hva mange tror, er det faktisk en regel for dette. Den slette siden av boblefolien skal alltid være på utsiden. Boblene skal da komme i kontakt med produktet ditt. På denne måten gjør de små luftboblene i folien jobben sin best og gir produktene dine maksimal beskyttelse. Dermed blir det minst mulig risiko for skade eller brudd.
3. Hvilke typer boblefolie finnes?
Er du en av dem som umiddelbart tenker på plastruller når du tenker på boblefolie? Det er ikke så overraskende, fordi historien til boblefolie startet med dette. Du kan lese mer om den historien senere i denne artikkelen. I mellomtiden er det utviklet mange forskjellige varianter av boblefolie, hver med sine egne spesielle bruksområder. Nedenfor har vi listet opp de mest vanlige typene av boblefolie i plast.
Standard bobleplast
| Denne gjennomsiktige standard bobleplasten er den vanligste varianten. Den kommer i ruller, med eller uten ferdigkuttede ark, eller i form av poser. Den finnes med både små og store bobler, og RAJAs bobleplast er laget av 30-50% resirkulert materiale. Du kan bruke den til å pakke inn dine skjøre produkter eller som polstring.
|
Antistatisk bobleplast
| Antistatisk bobleplast brukes til å beskytte elektroniske produkter. Denne folien har gjennomgått antistatisk behandling for dette formålet. Dette betyr at den er designet for å forhindre oppbygging av statisk elektrisitet samtidig som den gir optimal beskyttelse mot støt. Den er ideell for pakking av datamaskiner, kameraer og elektroniske komponenter.
|
Bobleplast med isolering | Den metalliserte siden av denne isotermiske folien holder produktene dine på riktig temperatur lenger, mens boblesiden beskytter dem mot støt. Takket være sin isolerende funksjon er denne modellen ideell for transport av produkter som er følsomme for termiske støt, for eksempel ferdigpakket sjokolade.
|
Papirlaminert boblefolie | Papirlaminert bobleplast gir deg «alt-i-ett»-emballasje: Beskyttende bobleplast med kraftpapir på yttersiden forenkler pakkingen. Den papirbelagte bobleplasten demper for støt og gir ekstra beskyttelse for støtømfintlige produkter under transport. |
Skumfolie | Skumfolie gir myk beskyttelse og er perfekt for å beskytte blant annet møbler, glass, bildeler og malte eller lakkerte overflater. Godt egnet som mellomlegg. Fleksibel og elastisk, former seg perfekt etter produktene. |
4. Hvilke papiralternativer finnes til bobleplast?
I løpet av årene har det blitt utviklet en rekke alternativer til tradisjonell boblefolie. Først kom det utvikling av varianter laget av resirkulert plast. Dette er en ideell måte å gi brukt plast et nytt liv. Senere er det utviklet alternativer av en fornybar råvare, nemlig papir. Dette er en viktig innovasjon og en del av monomateriale-trenden. La oss se nærmere på disse papiralternativene nedenfor.
Boblefolie av papir | Denne boblefolien er laget av kraftpapir. Den er svært motstandsdyktig mot støt på grunn av sin pregede struktur og luften mellom de 2 papirlagene. Dette etterligner den samme effekten som tradisjonell bobleplast. Papirboblefolie er fleksibelt, ugjennomsiktig, antistatisk og lett resirkulerbart. Se RAJAs demovideo senere i denne artikkelen.
|
Bølgepapp | Bølgepapp er et miljøvennlig alternativ! Den er produsert av 100 % resirkulert papir og kan resirkuleres etter bruk. Vårt store utvalg av bølgepapp på rull gir utmerket beskyttelse av lettere produkter under transport. Bølgepapp er ikke bare lettvektig og fleksibelt, det er også tynt nok til å brukes for å skille produkter uten at det tar opp verdifull plass. |
Silkepapir | Silkepapir er et miljøvennlig materiale som hovedsakelig brukes til å pakke inn produkter med en ripefølsom overflate. Det anbefales imidlertid å ikke pakke skjøre varer i stor grad med silkepapir. Det gir god beskyttelse mot riper, men ikke nok mot store støt.
|
Kraftpapir i ark | Kraftpapir er et sterkt materiale som kan brukes både til innpakning, beskyttelse og som fyllmateriale. |
Isolerende termoforing | Isolerende termoforing er termisk beskyttelse som er egnet for transport av kjølte eller frosne produkter i romtemperatur. Papiret er enkelt å bruke, det er fleksibelt og lett, samt passer fint i en pose eller pappeske. |
I denne videoen viser RAJA deg hvordan du kan bruke boblefolie av papir:
Å beskytte produktene dine er viktig for å gi den best mulige kundeopplevelsen, så ikke glem dette når du pakker!
Vil du vite mer om boblefolie? Les mer om pakkefyll og beskyttelse her. Du kan også ta kontakt med RAJAs kundesenter på telefon 22 51 40 00 eller post@rajapack.no.
Visste du dette om bobleplast?
- Bobleplast senker stressnivået ditt: forskning har vist at ett minutt med boblepopping er like avslappende som en 30-minutters massasje. En teori bak dette er at det har å gjøre med vår forfedres vane med å klemme flått eller andre insekter som plaget oss, med den typiske ploppende lyden. Det kan også ha sammenheng med at folk blir beroliget av berøring. Å gni boblene og knipse dem simulerer berøringsopplevelser.
- Bobleplast var opprinnelig en type tapet: I 1957 ønsket ingeniør Al Fielding og den sveitsiske oppfinneren Marc Chavannes å markedsføre et tapet med en hevet tekstur. Som et eksperiment limte de to dusjforheng sammen. Etter at kantene var forseglet, forble luftbobler i midten. Som tapet oppnådde denne ideen aldri mye suksess, men emballasjeindustrien oppdaget snart hvordan den kunne brukes.
- I januar kan du feire Bubble Wrap Appreciation Day: den siste mandagen i januar er dagen da vi feirer bobleplast. Takket være dette allsidige beskyttelsesmaterialet, kommer massevis av produkter trygt frem til sine destinasjoner hver dag, uten å gå i stykker eller sprekke.
Kilde: 15 fakta om emballasje