Undersøkelser viser at et flertall av forbrukerne ønsker å kutte ut plastemballasje til fordel for mer miljøvennlige løsninger, selv om det betyr økt pris på produktet. For å lytte til kundene dine og ta vare på merkevaren din er det viktig å velge så miljøvennlige emballasjeløsninger som mulig. Dette vil lønne seg i form av mer lojale kunder. For å hjelpe deg får du her 7 tips til grønn emballasje som vi håper kan inspirere deg til å ta noen gode valg for miljøet. Disse løsningene bidrar også til god logistikk.
Se RAJAs utvalg av miljøvennlig og grønn emballasje her.
Flerbruks- og gjenbruksemballasje
Vårt første tips er å sikre at emballasjen din kan bli brukt flere ganger, enten av din bedrift eller av kunden din. Dette vil redusere miljøavtrykket fra emballasjen. Flerbruksemballasje er produsert med tanke på at emballasjen skal kunne tåle å bli fraktet flere ganger samtidig som produktene inni blir beskyttet hver gang.
Eksempler på gjenbruksemballasje er esker med dobbel limstripe for enkel retur, eller resirkulerte e-handelsposer med dobbel limstripe. Disse kan enkelt brukes av forbrukeren hvis et eller flere av produktene skal sendes i retur.
Emballasje med mindre materiale
Å redusere volumvekten på pakkene dine er sannsynligvis den enkleste måten å pakke produktene dine på mest mulig miljøvennlig måte, og du vil samtidig spare kostnader.
Ved å redusere volumvekten vil du få mindre tomrom i pakkene dine, og du får dermed plass til flere pakker på bilen. Færre biler må kjøre, noe som gir lavere fraktkostnader.
Vil du vite mer om volumvekt kan du lese denne tidligere bloggposten.
Du kan jobbe med volumvekt på alle typer emballasje ved å tilpasse emballasjen til størrelsen, vekten og beskyttelsesbehovet til produktene du skal sende.
Et godt tips er å teste ut esker med variabel høyde. Prinsippet er enkelt: Eskene er utstyrt med riller i lokket slik at du enkelt kan brette ned lokket til å passe til høyden på innholdet.
Se RAJAs esker med variabel høyde her.
Emballasje som går rett i postkassen
Hva med å velge emballasje som kan leveres rett i postkassen til kunden din? Dette gjør transporten og distribusjonen mer effektiv, noe som er bra for miljøet. I tillegg skaper denne emballasjen også en god kundeopplevelse, da kunden din ikke trenger å gå på et utleveringssted for å hente pakken.
Det finnes egne postesker som er laget for å passe i standard postkasser.
Se RAJAs utvalg av postesker her.
Emballasje laget av miljøvennlige materialer
Det har skjedd mye innovasjon innen grønn emballasje de siste årene, og nå finnes det flere emballasjeprodukter laget av 100 % biobasert materiale. Dette er materialer som er fullstendig biologisk nedbrytbare, som for eksempel sukkerrør eller maisstivelse.
Et eksempel på en slik type emballasje er miljøvennlige pakkechips laget av maisstivelse.
Emballasje i monomateriale
Monomateriale betyr at emballasjen er laget av ett enkelt materiale, noe som som gjør det mye enklere å resirkulere.
Emballasje i monomateriale kan lages av ulike materialer: Plast, glass, tre, papir eller bølgepapp. Eksempelvis velger mange nettbutikker å bruke polstrede papirkonvolutter, hvor både utsiden og polstringen inni konvolutten er laget av papir. Disse kan erstatte boblekonvolutter, hvor bobleplasten inni må separeres fra papirkonvolutten før resirkulering.
Les også vår tidligere bloggpost om monomateriale.
Emballasje som kan gjenbrukes til retur
Som kjent blir en del av produktene som selges fra nettbutikker sendt i retur fra kundene. Dette medfører ekstra transport. Da er det viktig at returemballasjen har så lav miljøpåvirkning som mulig, og gjenbruk av emballasjen sørger for dette.
Returemballasje er laget for å være solid nok til å kunne tåle flere forsendelser og begrense behovet for annen emballasje til returen. Eskene eller e-handelsposene som brukes er gjerne utstyrt med dobbel limstripe. Dette gjør det enkelt for kundene å bruke samme emballasje til returen.
Se RAJAs esker med dobbel limstripe og e-handelsposer med dobbel limstripe her.
Komposterbar emballasje
En type emballasje som forventes å komme stadig mer på markedet, er emballasje som kan komposteres industrielt. I flere land er dette allerede godt innarbeidet. Dette blir da et alternativ til emballasje som kan gjenbrukes og/ eller resirkuleres.
I Norge er det foreløpig lite industriell kompostering, men det er en trend verdt å vite om og følge med på fremover.
Vil du ta i bruk noen av disse tipsene for å få en mer miljøansvarlig emballasjestrategi?
Ta gjerne kontakt med RAJA hvis du ønsker råd og veiledning om hvordan ta best mulig miljøvalg.