Forskere spår at i 2050 vil det være mer plast enn fisk i havene, noe som er en skremmende tanke. Derfor syns vi at en guide om gjenbruk av papirposer (ikke plastposer) kan være et godt verktøy for våre kunder som ønsker å gå i en miljøvennlig retning.
Bæreposer av papir er i ferd med å hente inn forspranget plastposene har hatt og det er gode nyheter. De er laget av trær, de kan gjenbrukes og de kan komposteres. Alle papirposer er dog ikke like og derfor ser vi nærmere på hva resirkulering er og hvilke papirposer du kan kompostere og hvordan (også i hjemmet).
Kan alle bæreposer av papir gjenbrukes og er de miljøvennlige?
Stort sett alle papirposer kan resirkuleres av den enkle grunnen at de er laget av papir. De er enten bionedbrytbare eller laget av resirkulert papirmasse.
Papir er helt klart vinneren av miljøvennlig og bærekraftig emballasje. Det kan lett resirkuleres så lenge det er fri for plastbelegg, blekk og andre forurensende stoffer.
Brune papirposer – hvordan resirkulere?
Disse posene kan resirkuleres på mange måter. Begrepet «resirkulert papir» dekker en rekke former; alt fra papirmasse som gjøres om til nye poser/produkter, til makulering og bruk av pakkefyll i andre emballasjeprodukter – eller de kan brytes ned og/eller komposteres.
Papirposer med fettbeskyttende lag (eller coating) kan faktisk også resirkuleres så lenge coatingen er laget av organiske voks-typer. Jobber du for eksempel med mat så burde du sjekke dette før du bestiller poser. Poser som er plastbelagt på innsiden eller behandlet med kjemikalier er ikke så lette å resirkulere fordi man må skille plasten fra papiret. Derimot kan poser behandlet med polyethylen resirkuleres selv om prosessen med å skille materialene er litt mer komplisert enn om posen er av rent papir. Resirkulering av poser med en eller annen form for coating behandles som «blandet papir» og kan derfor ikke gjenbrukes på samme måte som rent papir.
Organisk voks, som for eksempel av soya, kan brytes ned av mikroorganismer, men noen vokstyper er blandet med olje- eller petroleumsbaserte tilsetningsstoffer som kan være giftige for mikroorganismene. Derfor skal man alltid undersøke hvilken type coating som har blitt brukt – og det kan være en krevende prosess. Papirposer som for eksempel har håndtak av et annet materiale enn papir kan derfor være vanskeligere å resirkulere. I slike tilfeller må man sørge for at håndtaket er av biologisk materiale og festet med organisk lim.
Når det er sagt så er det ikke papirposene med coating som er de store synderne innen blandet organisk avfall. Noen poser overtrukket med plast (for eksempel melkekartonger) og er av blandede materialer, men kan resirkuleres – så det lønner seg å sette seg inn i sammensetningene av produktene sine om man ønsker å bli «grønnere».
Begrepet resirkulering:
Hva er «resirkulerbare papirposer»? Det betyr rett og slett at papirposene er godkjent for å brukes til andre formål etter du har brukt dem. Det er opp til deg hvilken reise posen får. Vår erfaring er at den kastes, og dermed resirkuleres, eller brukes om igjen til et nytt prosjekt eller som pakkefyll.
Klima- og miljødepartementets forklaring av begrepet gjenvinning:
«Begrepet
gjenvinning anvendes i forurensningsloven, men er ikke definert i loven. Flere
steder i avfallsforskriften er gjenvinning definert som et overordnet begrep på
nyttiggjøring av avfall i form av ombruk, materialgjenvinning og
energiutnyttelse. I lovens forarbeider står det at gjenvinning kan ta mange
forskjellige former, og omfatter i videste forstand f.eks. omdanning ved
kompost eller utnytting som fyllmateriale.»
https://www.regjeringen.no/contentassets/a6b0928eb81d49138f8753a69211d823/no/pdfs/prp201520160089000dddpdfs.pdf
Hvordan resirkulere papirposer:
I utgangspunktet kan alle papirposer uten noen form for forurensende stoffer resirkuleres. Dette gjør det til en meget energieffektiv måte å skåne miljøet på. Det viktigste i denne prosessen er å bruke en blanding av brune og grønne materialer til nedbrytingen. Hva mener vi med «brune» og «grønne» materialer? Vanlig brunt papir, papp og døde blader i kombinasjon med gressavfall og kjøkkenavfall er perfekte eksempler på dette og gode ingredienser som brennstoff til kompostering.
Så hvis du vil kaste deg på trenden kan du starte hjemmekompostering i egen hage. Fyll bunnen med hageavfall som jord, blader og gress. Deretter kan du tilføye bio- og komposterbart avfall. Matrester er ideelt til dette! Ettersom mikroorganismene begynner å jobbe kan du legge til mer avfall – som de brune papirposene. Pass dog på å ikke legge til for mye av gangen. Denne gode blandingen vil etter hvert gi deg suveren gjødsel som kan brukes i hagen.
Konvertering til papirmasse:
Om man skal lage nye papirposer av de gamle må posene konverteres til papirmasse. Dette gjøres ved at posene strimles, kokes og vendes til en jevn papirmasse. Deretter skal massen presses for å fjerne alt vannet slik at den binder seg før nye ark rulles ut. Disse er klare for å bli nye papirprodukter.
Summa summarum…
Samfunnets fokus på miljøet gjør at forbrukerne stiller stadig større krav til bedrifter og forventer at de tar et standpunkt. Derfor håper vi at denne teksten var en liten appetittvekker for din reise på et miljøvennlig hav med mer fisk enn plast.
Bærekraft er et kjempeviktig tema som er veldig vanskelig å mestre fordi det har så mange aspekter. Man må ta hensyn til alt fra transport til produksjon. Det er en tung, men givende prosess å sette i gang med. Ta de valgene som er viktige for dere og velg dere ut de miljøtiltakene som vil skape verdi for dere, deres bedrift, kundene deres og ikke minst miljøet. Ikke bit over mer enn man kan tygge, men start med noe enkelt som for eksempel emballasjen – hva kan du gjøre her?
3 gode råd:
- Reduser mengden plast
- Velg pakkefyll av papir eller bionedbrytbart materiale
- Velg emballasje som produseres på en miljøvennlig måte
Hvis du vil ha flere tips om miljøvennlig emballasje kan du ta kontakt med våre emballasjeeksperter på telefon 22 51 40 00, post@rajapack.no eller via chat på www.rajapack.no – her kan du også se vårt utvalg av papirposer og annen miljøvennlig emballasje.